Ботевград става първият уикиград в България

02 Октомври 2017 Прочетена 478
Ботевград става първият уикиград в България

 

 

Ботевград приема предизвикателството и отговорността да се превърне в първия уикиград в България. Иновативният проект се разработва от Общината и Уикипедия България и цели да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града да могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него.

 

Подобна практика не е непозната на света. Първият в света уикиград е град Монмът в Уелс, а след него много други градове се възползват от платформата на свободната енциклопедия, за да популяризират с почти нулев бюджет своите дестинации. Според Дейли Мейл от създаването на Монмътопедия се наблюдават повишен интерес към града и увеличение на туристическите посещения в него.

 

Доброволната работа по осъществяването на проекта сплотява местните граждани, създава връзки помежду им, помага им да опознаят собствения си град по-добре, да се привържат по-силно отпреди към родната си земя, а създадените статии се превръщат в надежден и сигурен източник на информация.

 

„Надявам се да послужим за пример и на други прогресивномислещи общини в България. Инициативата изисква съвместна работа на граждани и институции, млади и стари, професионалисти и ентусиасти. Онова, което ни обединява, е любовта към родния край и се надявам осъществявайки този проект,  да имаме още по-силно усещане за принадлежност към една здрава общност”, коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

 

Проектът за превръщане на Ботевград в първия уикиград в България включва допълване на съществуващи и създаване на общо над 150 статии за града, както и добавяне на снимки за илюстриране на подготвените материали. Подготвят се и информационни табели с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната статия в електронната енциклопедия Уикипедия на български и английски език.

 

С цел да запознаят с инициативата всички заинтересовани граждани, Община Ботевград, съвместно с Библиотека „Иван Вазов“ към НЧ „Христо Ботев 1884” и Уикипедия организират семинар на 11 октомври от 17:30 ч. в сградата на библиотеката. По време на събитието всички желаещи – от ученици, през любители, до учени и изследователи, ще разберат как могат да станат част от проекта „Ботевград – първият уикиград в България”.

 

На 18 октомври от 10:00ч. и 14:00ч. в сградата на библиотеката ще се проведат обучения на желаещите да участват от специалисти на Уикипедия България.

 

 


Назад

Последни новини

Prev Next