„Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино спира в Ботевград с филма „Те отлитат“

14 Ноември 2017 Прочетена 538
„Натура 2000 на колела“ – пътуващо кино спира в Ботевград с филма „Те отлитат“

С филма „Те отлитат“ в Ботевград гостува пътуващо кино „Натура 2000 на колела“. Прожекцията на филма е възможна благодарение на подкрепата и съдействието на община Ботевград.

 

На 24 ноември (петък) от 17:00 часа в залата на Историческия музей в Ботевград очакваме ученици, учители и всеки който желае да дойде и да се наслади на красиви кадри от нашата природа, заснети от малък снимачен екип в продължение на повече от година в различни места от страната.

 

Филмът „Те отлитат“ е удивителен кратък разказ за няколко вида птици, които трудно може да бъдат наблюдавани в техния дом – дивата природа и които почти не познаваме. Причината е, че от тях днес са останали до десетина двойки или няколко десетки хиляди екземпляри. Повече от всякога те се намират пред заплахата да изчезнат завинаги.

 

Дали ще ги оставим да отлетят завинаги – зависи единствено и само от нас!

 

В „Те отлитат“ авторите на филма разказват за червеногушите гъски, едва около 50 000 в целия свят, зимуващи всяка година по земите на Тюленово, Дуранкулак и Шабла. Червеногушата гъска е малката красива гъска, която изминава годишно по 12 000 км между местата, на които зимува и на които се размножава. Филмът продължава с историята на белоопашатите мишелови, живеещи край Белоградчишките скали, а след това разказва за най-голямата колония от белоглави лешояди в България, намираща се в Източни Родопи. Над красивите меандри на река Арда летят най-едрите птици на планината, които днес са вече близо 80 двойки. Тук се среща и египетският лешояд, най-малкият представител на лешоядите в нашата природа, който прелита всяка есен до Африка и  през пролетта се завръща обратно по нашите земи.

 

„Те отлитат“ завършва с птиците на езерата – пеликани, ибиси, кокилобегачи, саблеклюни и други. Още в края на август и целия септември в небето на Бургас прелитат около 60 000 розови пеликани и рекордния брой от над  400 000 бели щъркели.

 

Натура 2000 на колела – пътуващо кино има за цел да срещне българската публика в много на брой малки и големи населени места у нас с филми, които разказват по увлекателен начин за красотата и богатството на нашата природа.

 

Прожекция на филма „Те отлитат“ е част от програмата на пътуващо кино – Натура 2000 на колела, организирано от Българското дружество за защита на птиците и издателство „Просвета“, като част от съвместния им проект „ПрироДА“, изпълняван към програма LIFE на ЕС.

 


Назад

Последни новини

Prev Next