Община Ботевград представи добрият пример за създаване на иновативни инициативи пред общините на запад от София

28 Ноември 2017 Прочетена 292
Община Ботевград представи добрият пример за създаване на иновативни инициативи пред общините на запад от София

Община Ботевград беше поканена да участва в дискусионен форум „Добрият пример на запад от София“ 2017, който се организира от регионалния новинарски портал Espressonews.bg, под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. В рамките на форума се проведе дискусия на тема: „Положителен образ и перспективи за развитие на запад от София“ и церемония по връчване на почетен знак "Добрият пример" в категория личности и категория Фирми и НПО.

Добрият пример на Ботевград беше представен от Десислава Алексова – зам.-председател на Консултативния съвет по туризма в Община Ботевград и Диана Гешева – мл. експерт „Туризъм” в общината с презентация на тема „Иновативни инициативи подпомагащи туризма в община Ботевград”. 

Един от акцентите беше развитието на регионален туризъм, сътрудничество между общините, институциите, безнеса и неправителствения сектор. Десислава Алексова подчерта, че Ботевград вече беше домакин на работни срещи за сътрудничество в областта на туризма с представители на общините Правец, Своге, Етрополе, Мездра, Горна Малина, Елин Пелин, на които бяха обсъдени добри практики, които подпомагат развитието на туризма в отделните населени места и възможностите за разработване на регионален туристически продукт.

 

Община Ботевград работи усилено по процеса за развитие на туризма в района и организирането на отворени събития, като Приключенския многобой Ботевград 2017 и инициативата за Първият уикиград в България са само първите стъпки от по-дългосрочната визия на Общината.” – сподели Десислава Алкесова. Тя изрази готовността на общинското ръководство за сътрудничество и с останалите общини в Софийска област и изтъкна, че в момента Община Ботевград е в процес на цифровизация на всички туристически ресурси на територията й за създаване на дигитална банка и подготовка на електронното съдържание за публикуване в подготвяната уеб платформа за туризъм. Предстои създаване на цифрова инфраструктура, даваща възможност на всички заинтересовани страни: читалища, предприемачи, сдружения, спортни клубове, неформални групи и други да представят своите туристически продукти и услуги, а за туристите да могат бързо и лесно да намират информация за забележителностите и атракциите в общината, как да стигнат до тях, къде могат да пренощуват и т.н. Алексова допълни, че желанието на кмета Гавалюгов е новият туристически портал на Ботевград, който се очаква да стартира в края на годината, да послужи за добър пример за създаване на регионална уеб платформа.

В дискусионния форум взеха участие също Областна администрация на Софийска област, кметове и експерти по туризъм от общините, археолози, културолози, представители на туристически центрове, клубове, НПО, предсатвители на бизнеса и др.

 

 


Назад

Последни новини

Prev Next