Отбелязваме 146 г. от гибелта на Васил Левски на 18-ти февруари

11 Февруари 2019 Прочетена 268
Отбелязваме 146 г. от гибелта на Васил Левски на 18-ти февруари

          Тази година се навършват 146 г. от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. По този повод на 18-ти февруари в 11:30 часа в църквата "Свето Вознесение Господне" ще се състои традиционната панахида в памет на Левски и сподвижниците му от Орханийския край. Тя се организира от дружество "Орханиец".

         Програма, посветена на Дякона, ще изнесат учениците от ОУ "Васил Левски" - Ботевград. Събитието ще се състои в 17:15 часа пред неговия паметник на площад "Саранск".

         Честванията продължават в 18:00 часа, когато в Исторически музей – Ботевград, местният автор Иван Стаменов ще представи своята книга „Разказани животи – Васил Иванов Кунчев Йеродякон Игнатий - Левски“, посветена на битието и делото на Апостола.

По предложение на директора на Исторически музей – Ботевград Рени Петрова, отбелязването на годишнината вече ще се чества на 18-ти февруари. В докладна записка, адресирана до кмета на община Ботевград Иван Гавалюгов, се посочва, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е на 18 февруари по нов стил. През последните години науката ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари, като това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от Министерство на образованието и науката. Според Общобългарски комитет „Васил Левски“ аргументите в защита на датата 18-ти февруари са много и не бива една грешка допусната в годините да се продължава по навик. Затова, като директор на Исторически музей – Ботевград Рени Петрова отправя апел годишнината да се отбелязва на 18-ти февруари.

*Записване за венци и цветя от 16:40 до 17:00 в сградата на Общинска администрация.

 


Назад

Последни новини

Prev Next