Инициативата „Ботевград – първият уикиград в България” беше представена на дискусионен форум

04 Декември 2017 Прочетена 1366
Инициативата „Ботевград – първият уикиград в България” беше представена на дискусионен форум

 

 

 

Инициативата Ботевград – първият уикиград в България беше представена на дискусионен форум „Добрият пример на запад от София“ 2017, който се организира от регионалния новинарски портал Espressonews.bg, под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел. Интерес към иновативния проект проявиха представители на бизнеса и национални медии.

Напомняме, че Ботевград, наред с всички други събития и инициативи, ще се превърне и в първия уикиград в България. Иновативният проект се разработва от Община Ботевград и инициативна група Уикимедия България и цели да бъде създадена свободно достъпна онлайн енциклопедия, в която жители и гости на града да могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него. Инициативата изисква съвместна работа на граждани и институции, професионалисти и ентусиасти. Това означава, че много хора, както от града и общината, така и от цялата страна, имат възможността да се включат в писане на статии в най-голямата електронна енциклопедия Уикипедия за личности и забележителности и да участват със снимки от община Ботевград. Тя има конкурсен характер и се провежда в три етапа, като първият конукс ще бъде проведен през декември. Накрая ще бъдат поставени табели на всеки обект с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната статия в онлайн енциклопедията. Реализацията й е на доброволчески принцип и допринася за насърчаване на доброволчеството, общностно мислене и родолюбие. Допълнителните ползи ще бъдат свързани с публикуването на достоверана информация, разпознаваемост на града и общината, популяризиране и привличане на посетители.

По време на първия етап от създаването на WikiBotevgrad са написани 30 статии свързани с община Ботевград. Има статии за обекти, личности, история и природа. Важното е, че освен на Български, бяха преведени и статии на английски и френски език, което ще даде възможност тази информация да достигне до повече хора по целия свят. С голямо значение са и снимките, които илюстрират съдържанието в Уикипедия. В тази първа част бяха получени над 350 снимки и аудио файлове от територията на община Ботевград. Общо участниците са над 20 души. Повечето от тях пишат в Уикипедия за първи път. Съвсем скоро ще се проведе и награждаването на участниците в първият етап. Очаквайте скоро подробности, а до тогава може да продължите с разширяване на съдържанието и добавяне на снимки от Ботевград в Уикипедия.

 

Презентацията, представена на форума, можете да разгледате тук:

 

 

 

 

 


Назад

Последни новини

Prev Next