VI Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”

31 Януари 2019 Прочетена 777
VI Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”

 

Община Ботевград


Дружество „Орханиец“


и Дружество на литературните творци „Стамен Панчев” – Ботевград


                                                             организират

 

VI Национален литературен конкурс „Стамен Панчев”

 

 

Конкурсът се провежда под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и  Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.

 

  

Цели

Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна. Той цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

 
Тема на конкурса: Заветите на предците и ценностите на нашето време

 

Важно уточнение: Темата не е задължителна. Тя е препоръчителна само за участниците от втора възрастова група / ученици от IX до XII клас / и не се отнася за категория “Поезия“. 

 

Присъдена ще бъде и една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев.

 

Регламент:

- конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ или есе
- възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
           
- от V до VIII клас
            - от IX до XII клас
-
всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът или есето не трябва да надвишават 3 печатни страници;
- творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси;
- творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;
 
Награди: 
- За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ или есе
/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
 - Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо  - Човека!

 

-Награда ще бъде присъдена и за най-добре представил се местен автор.
 
Срокове:
 -
Конкурсните творби ще се приемат до 28 февруари 2019 год. на адрес:
 
stamen.panchev@abv.bg
- в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
- самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.
 
 Това се налага, защото конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
 

- Церемонията по награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 30 март 2019 год.. Мястото и часът ще бъдат уточнени допълнително.
 

За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg;  тел.: 0888 859 485; 0889 53 53 97.

 

 

 

 

Галерия снимкиНазад

Последни новини

Prev Next