26 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ

21 Юни 2021 Прочетена 1014
26 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗЛОУПОТРЕБАТА С НАРКОТИЦИ

Според европейски доклад за наркотиците за 2019 г. България е на 3-то място в Европа по разпространение на наркотици, като преди нея са Австрия и Белгия.

26 юни 1988 г. е началото на отбелязването на Международният ден за борба с дрогата. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията и наркотичните вещества.

Дизайнерски наркотици

„Дизайнерска дрога“ е термин за наркотици, които се създават така, че да се заобиколят съществуващите закони, чрез промяна на молекулярната структура на вече съществуващи дроги или в намиране на различни химични структури, които имат същите ефекти като традиционните наркотици.

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите наблюдава над 800 такива психоактивни вещества, които са от различни групи:

·         Стимуланти;

·         Синтетични канабиноиди;

·         Синтетични опиоиди;

·         Синтетични бензодиазепини и др.

Стратегията при тяхното производство и разпространение е бързата им смяна, изчезват едни и се появяват други. Обичайна практика е да се поръчват и доставят по интернет. Контролът на тяхното производство и разпространение е изключително труден – много от рутинно използваните тестове не ги отчитат, а химичният им състав често е ненаказуем от закона.

Най-разпространени сред дизайнерските наркотици са амфетамините и метаамфетамините. Те са по-вредни заради цялостното им въздействие върху централната нервна система, понякога с необратими последици.

Ефекти след употреба на дизайнерски наркотици

·         Агресия;  

·         Депресии;

·         Склонност към самоубийство;

·         Силна параноя.

Друг тревожен факт е, че не може да се определи кога точно техният ползвател става зависим. По този начин и профилът на зависимите се измества – те не са пристрастени към хероин и кокаин и лечението им изисква други методи.

Дизайнерската дрога пробива път сред все по-млади хора. Най-рискова група са тийнейджърите между 14 и 18 години.

За повече информация и консултации в реално време:

Национална информационна линия

за наркотиците, алкохола и хазарта

http://www.drugsinfo-bg.org/

 

материалът е изготвен

от РЗИ – софийска област


Назад