Информационни и разяснителни материали за COVID – 19

20 Март 2020 Прочетена 2527
Информационни и разяснителни материали за COVID – 19

 

     Министерство на вътрешните работи промени декларацията за преминаване през КПП в областните градове. Актуализираният вариант може да видите в прикачения файл.

***  

Важни телефони за граждани и организации относно COVID-19

Граждани и организации могат да задават своите въпроси относно COVID-19 денонощно на телефонен номер 02 807 87 57.

    Информационната телефонна линия на Министерството на здравеопазването е открита, заради зачестилите запитвания на граждани и организации, относно новия коронавирус: симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от засегнатите региони,  пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на COVID-19.

     Информация за COVID-19  може да получите и на обявения от РЗИ – Софийска област тел.: 02 807 87 59 (за граждани и медицински специалисти).

    Телефони, на които може да подавате сигнали при нарушаване на карантина от граждани на община Ботевград:

    РУ на МВР Ботевград: 0723 66411 или на тел. 080020007

***

 

 

Във връзка с извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020г. и с цел предотвратяване разпространението на COVID-19, Община Ботевград призовава гражданите да използват следните канали за подаване на заявления за извършване на административни услуги: 

  • Единен портал за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни услуги, достъп до който е осъществен чрез сайта на община Ботевград на адрес:

    https://botevgrad.bg/news/view/e-uslugi-1271

  • електронна поща: obshtina@botevgrad.org

  • чрез лицензиран пощенски оператор 

     Предложенията и сигналите да бъдат подавани на: 

  • електронна поща: obshtina@botevgrad.org

  • чрез лицензиран пощенски оператор;

  • изпращане на електронни изявления чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ), достъп до която е осъществен чрез сайта на община Ботевград на адрес:   https://edelivery.egov.bg/Account/Login 

***


Закон за мерките и действията по време на извънредното положение е обнародван в „Държавен вестник"

   

С Указ №71 на президента на Република България Румен Радев днес, 24.03.2020 г., в „Държавен вестник“ е обнародван Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., приет от 44-то Народно събрание на 20 март 2020 г., повторно приет на 23 март 2020 г.

 

С текстовете на Закона може да се запознаете в приложения линк: https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=48BA084488B9B0E528BBA0EC836ADE4C?idMat=147150 

 

***

 

(Почти) всичко за новия коронавирус SARS-CoV-2 и COVID-19 - вижте в прикачения файл.

***

Техника за хигиена на ръцете със сапун и вода – вижте прикачения файл.

***

Община Ботевград стартира Кампания по набиране на доброволци за справяне с епидемията от COVID-19

 

     Кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов отправя призив към жителите на общината които биха искали да помогнат и да се включите в Kампанията по набиране на доброволци за овладяване последтствията от пандемията на коронавирус.

 

 

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

 

Намираме се в безпрецедентна ситуация, излизането от която изисква личната ангажираност на всеки един от нас. Въпреки предприетите мерки и усилията на много институции по предотвратяване разрастване на епидемията от коронавирус COVID-19, според прогнозите на здравните власти, пикът тепърва предстои. Ресурсите на държавата и на нас – местната власт, обаче са ограничени. Голяма е вероятността в скоро време много наши приятели, съседи, близки и роднини да имат нужда от нашата помощ и подкрепа.

 

Заради това се обръщам към всеки един от вас, които бихте искали и можете да помогнете, да се включите в Kампанията по набиране на доброволци. Вашето съдействие е необходимо за осигуряването на социален патронаж на най-рисковата група – възрастните съграждани, като при необходимост разнасяте храна по домовете им, снабдявате ги с продукти от първа необходимост и оказвате съдействие при затруднението им да извършват други жизнено необходими дейности.

 

Вероятно от доброволна помощ ще се нуждаят и българските лекари и медицински персонал, както и служителите на Регионалните здравни инспекции, които поемат най-тежките случаи, с риск за своя живот и здраве и този на членовете на техните семейства. Ключово за ограничаване на епидемията е осигуряването на дезинфекция на нашите населени места, на болниците и здравните пунктове и навсякъде, където има струпване на хора.

 

Ако сте готови да се включите като доброволци, моля, пишете на следния електронен адрес: silvia.marinova@botevgrad.org или позвънете на телефон 0723/6-66-09.

 

Важно е да посочвате Вашите три имена, ЕГН, Вашите професионални умения, както и телефон за връзка.

 

За всеки един от доброволците, които ще бъдат ангажирани само при възникнала необходимост, са осигурени необходимите предпазни средства.

 

Остава ни надеждата, с оглед на предприетите ограничителни мерки, че няма да се стига до необходимост от ангажиране на доброволчески групи, но сме длъжни да бъдем подготвени.

В момент на кризи българите сме доказали, че можем да сме единни, да си помагаме и да се справяме с далеч по-големи рискове и опасности. Сигурен съм, че с общи усилия, с Вашата доброволческа помощ, ще се справим с тази пандемия, която промени живота на целия свят.

Благодаря на всеки от Вас, който е готов да участва в тази хуманна мисия!

 

С уважение,

ИВАН ГАВАЛЮГОВ

Кмет на община Ботевград

 

Галерия снимки


Списък от файлове
ДОБРОВОЛЦИ ЗА СПРАВЯНЕ С ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ COVID-19
Техника за хигиена на ръцете със сапун и вода
(Почти) всичко за новия коронавирус SARS-CoV-2 и COVID-19
Декларация за преминаване през КПП - актуализиран вариант

Назад