Пето издание на пленер „Изкуство край реката“ в Боженица

16 Август 2022 Прочетена 426
Пето издание на пленер „Изкуство край реката“ в Боженица

За пета поредна година в село Боженица ще се проведе пленер „Изкуство край реката“.

            Организаторите – Ателие „Боженица“, фондация „Боженица“, в партньорство с Община Ботевград, събират край реката в селото занаятчии от близо и далеч, които да покажат на живо процеса по майсторене на Бусинска керамика, картини, текстилни кукли и дърворезба.

            Всеки, който желае, ще може да опита да си извае съд на грънчарско колело с помощта на майсторите от ‚Бусинска сръчкотилница“. Те ще запознаят гостите с една от най – старите керамични школи у нас – Бусинската, както и ще разкажат за старите майстори, направили със своите творения школата известна.

            В с. Бусинци е било открито първото училище за керамика през 19 век. Някога в този грънчарски център са се въртяли над 300 колела, сътворявайки красиви форми в изчистени, земни тонове.

            С изкуството на дърворезбата ще запознават Димитър Христов и Алексей Алексиев, известен с това, че вдъхва живот на мъртви дървета, преобразявайки ги в скулптури.

            С майсторката на кукли Румяна Йорданова ще се изработват аксесоари и мебели от картон и рециклирани материали.

            Две ще се киновечерите край реката. В първата ще бъде прожектиран филмът „Маймуна“ на сценариста, режисьора и продуцента Димитър Коцев-Шошо, а във втората вечер ще се гледа филмът „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ на режисьора Стефан Командарев и продуцента Стефан Китанов.

            Входът е свободен и участието във всички дейности е безплатно!


Назад

Последни новини

Prev Next