Борба

Основоположник на организираните занимания по борба в Ботевград е Димитър Стойчев-първият национален треньор след 9.9.1944г. Сведенията за първи успехи на ботевградчани са от 1946г. и ги свързваме с името на Райчин Христов-шампион на България и първи балкански шампион по борба.

През 1953г.- Кирил Дишев/Японеца/ става републикански шампион. Успехите продължават със Симеон Диашки-републикански шампион и дългогодишен участник в националния отбор. Свой принос в развитието на борбата в Ботевград има и Христо Коцев/Радотинеца/-носител на медали от републикански и световни първенства. Треньори на организираната борба са Симеон Диашки и Стефан Марков /бай Стефан/. В тези години помощ за развитието на борбата в Ботевград оказва и Христо Диков/Барона/, старши асистент, а по-късно завеждащ катедра”Борба” във ВИФ.

Освен изявените шампиони, школата по борба създава традиции в селата и околията. Много от юношеските първенства на страната се печелят от борците на Стефан Марков. Двукратни шампиони в тези възрасти са Георги Илиев и Георги Николов от Врачеш, Марин Илиев от Трудовец и Никола Миков от Ботевград. Носители на медали от първенства са: Петко Пейчовски, Николай Николов, Иван Драганов, Илия Мацовски, Радко Миков, Георги Пеев и др.

От 1997г. под ръководството на Димитър Иванов/Китаеца/ се прави опит да се възроди интереса на младежите в Ботевград към този спорт.

Назад