ДГ "Звънче"

ДГ "Звънче"

През далечната 1983 г. на първи септември започват работа първите осем учителки и десет души помощен персонал в новата детска градина №5.

На 12.10.1983 г. детски гласчета събуждат утрото на Ботевград.

За първи път 120 деца, разпределени в четири групи пристъпват прага на новата детска градина. Уютни и модерно обзаведени занимални, спални, физкултурен салон, собствена кухня и пералня,са приказно изпъстрени с цветовете на дъгата, а просторният, зелен и богато оборудван с уреди двор е идеално място за спортни занимания и безгрижни игри на децата.

През 1986 год. към детска градина №5 е прехвърлен филиала на целодневна детска градина №1, който се намира в близост до автогарата. Обособяват се 6 групи целодневни и една полудневна- общо 160 деца.

През 1995 г. детска градина №5 приема своето нова име- Целодневна Детска Градина „Звънче”.

На 20.04.2000 г. децата и колектива на ЦДГ”Звънче” посрещнаха скъпи гости - Посланика на Република Корея в България , който водеше официалната делегация от Р.Корея в Ботевград.

„20 години в името на детето”- това е мотото на юбилейният концерт , организиран на 3.12.2003 г, в чест на 20 годишнината от основаването на детското заведение.

15 години „Лукойл-България” бе поводът за участието на децата от подготвителните групи на 1.май. 2006 г , с програма за откриването на 125 -тата по ред бензиностанция в България.

На 02.06.2006 г. в детската градина на посещение бе лично г-н Осман Ак, Генерален директор на фирма „МикроАк” ЕООД, с които детското заведение има договор за сътрудничество.

Делегация от ученици - изявени спортисти, от побратимения на Ботевград гр.Саранск , Република Мордовия водена от Елена Николаевна Маслова и Людмила Викторовна Корочкина бяха гости на детската градина в слънчевия 24.юли.2006 година. Гостите се радваха на веселата програма, подготвена в тяхна чест от децата на ЦДГ „Звънче”, направиха си заедно снимки за спомен и написаха своите пожелания за „крепка дружба” в Летописната книга.

Юбилеят „25 години заедно - деца и възрастни по пътя на живота” отбелязахме с много мероприятия и тържествен концерт на 27.май.2009 год. под наслов „Пъстра въртележка под дъгата”. В чест на юбилея колективът бе награден с Почетен медал на Ботевград от кмета , г-н Георги Георгиев и с екскурзия до Гърция , а децата с посещение на Детски комплекс Патиланци „ в гр. София.

След спечелен проект „Инвестираме в нашите деца” от Община Ботевград, детското заведение бе основно реновирано.

Със заповед на кмета на община Ботевград ЦДГ ”Звънче” беше закрита и на нейно място се откри ОДЗ ”Звънче”. На 26.09.2011 г. бяха посрещнати първите възпитаници за яслената група.

Обединено детско заведение „Звънче” бе официално открито от Министър Председателя на Република България, г-н Бойко Борисов на тържествена церемония на 12.12.2011 г. Присъстваха още Министъра на Регионалното развитие, Областният управител на Софийска област, кмета на Община Ботевград и много гости.

Послучай празника на Ботевград детското заведение посрещна скъпи гости ог град Саранск. Официалната делегация, водена от г-н Матрьонин разгледа обновената сград, запозна се с историята, настоящето и принципите, които следва колектива на детското заведение за възпитанието, обучението и отглеждането на децата на Ботевград.

На 13.декември 2013 г ОДЗ ”Звънче” чества своя 30 годишен юбилей с грандиозен спектакъл „В нощта на Коледа”.

В ОДЗ ”Звънче” се отглеждат 163 деца, разпределени в 6 групи, както следва:
- една яслена група, с 26 деца от 1 до 3 години-
- две първи групи, с 53 деца на 3 години,
- една втора група, с 29 деца на 4 години,
- една трета подготвителна група, с 24 деца на 5 години,
- една подготвителна за училище група , с 31 деца на 6 години.

За децата се грижи квалифициран педагогически екип от специалисти:
- директор Маргарита Николова;
- 8 педагогически специалисти с висше образование магистър;
- 1 педагогически специалист по музика с висше образование;
- 3-ма специалисти професионален бакалавър;
- 3 медицински сестри- една с висше и две с полувисше образование;
- 1 домакин;
- 8 души ,помощно-обслужващ персонал;
- 2 готвачи;
- 1 перачка;
- 1 огняр;
- 1 дърводелец;

КОНТАКТИ:

ДГ " Звънче"
гр. Ботевград2140, област Софийска
ул."Шести септември" № 17


Назад